Psikolog; üniversitelerin Psikoloji bölümündeki lisans eğitimini tamamlamış kişilere denir. Psikologlar lisans eğitimlerinde beyin anatomisi, duygu ve davranışlar hakkında teoriler, araştırma metodları, ölçme değerlendirme teknikleri, psikopatoloji, endüstri psikolojisi, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, klinik psikoloji gibi alanlarda eğitimler alırlar. Psikoloji lisans eğitimi psikologların terapi yapması için yeterli bir eğitim değildir. Bu nedenle terapi yapabilmeleri için klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaparak ve ilgilendikleri psikoterapi ekolünde eğitim ve süpervizyon alarak bu alanda kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir.
Klinik Psikolog; 4 yıllık Psikoloji lisans eğitiminden sonra 2 yıllık Klinik Psikoloji lisansüstü eğitimini tamamlayan kişilerdir. Klinik psikologlar ruhsal bozuklular üzerine eğitim alan, psikolojik ölçme ve değerlendirme testleri üzerine teorik ve uygulamalı eğitim alan, tanısal değerlendirme, kişisel deneyim ve tedavi üzerine deneyim kazanan hastane ve klinik stajlarıyla aldıkları eğitimleri uygulama fırsatı bulan ve ilgilendikleri alanda yüksek lisans tezi yazarak mezun olan kişilerdir. Klinik psikologların iyi bir psikoterapist olması için ilgilendikleri psikoterapi alanında teorik ve uygulamalı eğitimlerini alarak süpervizyon sürecini tamamlamaları gerekir. Psikologlar veya Klinik Psikologlar ilaç yazma veya önerme yetkisine sahip değildirler. İlaç tedavisine ihtiyaç duyulduğu durumlarda psikiyatrlarla iş birliği içinde çalışırlar.
Nefes koçu, bilinçaltı terapisti, yaşam koçu, burç danışmanı, rüya yorumcusu vs. kişiler psikolog değildir. Başvurduğunuz psikologlara diplomasını sormaktan çekinmeyin.
Psikoterapi, gerekli eğitimleri almış bir uzman eşliğinde bireyin hayat kalitesini düşüren, yaşadığınız sıkıntılarla ilgili içgörü kazandırmayı hedefleyen, düşünce ve davranışlarınızda değişiklikler meydana getirmek için baş etme becerilerinizi geliştirmeyi amaçlar. Sadece yaşanan sıkıntılar değil aynı zamanda kişisel gelişime destek olacak şekilde kişinin becerilerini ve var olan potansiyelini keşfetme sürecidir.
Terapi, psikolog ve danışan ile birlikte yürütülen bir süreçtir. Bireysel görüşmeler 50-60 dakikadır. Çift ve aile görüşmeleri ise daha uzun sürmekte olup 90 dakikayı bulabilir. Psikoterapi tek seansta fayda sağlayan bir süreç değildir. Terapistin ilk birkaç seansta amacı kişiyi tanımak, sorunlarını ve altta yatan sebepleri irdelemek, terapinin gidişatına göre daışan ile birlikte yol haritası belirlemektir. Her bireyin sorunu, ihtiyacı, özellikleri farklı olduğu için terapi süresi değişkendir. Görüşmeler genellikle haftada bir olacak şekilde planlanır ancak özel durumlarda daha sık görüşme yapılabilir. Sonlandırma seansları ise gelişiminize bağlı olarak daha seyrek olabilmektedir.
Psikologlar etik kurallar gereğince danışanları ile ilgili özel bilgileri korumak sorumluluğundadır. Bu nedenle seans içinde paylaşılan bilgiler gizlilik kapsamındadır. Gizlilik ilkesi bazı durumlarda ihlal edilebilir; danışanın kendisi veya başkaları için tehlike arz etmesi durumunda ve/veya danışanın 18 yaş altı çocuk veya ergen olduğu, cezai ehliyeti olmayan yaşlı veya özürlü olduğu her türlü kötüye kullanım durumlarında gerekli önlemleri alabilmek amacıyla danışanların bilgisi dahilinde gerekli kişilere bildirilir. Bunların dışında gizlilik ilkesinin ihlali söz konusu değildir.